top of page
DP_40973 1.jpg
XCENTRIC logo 02 white.png

Op zo een twee uur rijden vanuit Antwerpen, Gent of Brussel komt u in de natuurrijke omgeving van Brummen, een gemeente gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland.

 

Temidden van de bossen ligt het omwalde Kasteel Engelenburg, een landgoed dat zijn oorsprong kent in de middeleeuwen en geklasseerd is als rijksmonument. In de kelder zijn zelfs nog elementen uit de vroegste periode zichtbaar. Na een lange periode met verschillende bestemmingen werd het landhuis in 1988 verbouwd en kreeg het zijn huidige bestemming als (golf-)hotel, restaurant en conferentiecentrum. 

Ontvang uw gasten zoals u zelf ontvangen wilt worden
is hier het credo

Johan en Carin Agricola –die het landgoed in 2005 overgenomen hebben- zijn de motor achter deze geoliede machine. Werkelijk niets laten ze aan het toeval over. Het valt op dat ze overal bij betrokken zijn, dat ze op een onopvallende manier steeds aanwezig zijn. Hun respect voor het gebouw, de natuur, de gastronomie, voor hun gasten en elk lid van hun team is overduidelijk. Tijdens ons verblijf zien we hen geregeld subtiel voorbij komen. Een kort woord of een blik volstaan voor zowel gasten als medewerkers om zich gewaardeerd te voelen.

 

Voor de familie Agricola in Engelenburg aan de slag ging woonden en werkten ze gedurende jaren in Zuid-Afrika. Aan deze periode hielden ze onder meer hun liefde voor Zuid-Afrikaanse wijnen over. Samen met Arjen Pleij, de maître-sommelier en Magister Vini, hebben ze gekozen om uitsluitend Zuid-Afrikaanse wijnen op de kaart te zetten. Arjen reist geregeld naar Zuid-Afrika om er nieuwe wijnen te gaan ontdekken. Op de kaart staan dan ook pareltjes die de culinaire creaties op subliem wijze ondersteunen.

Chef Tom Langenkamp weet te verwennen en verrassen met zijn creaties. Daarom, trakteer uzelf hier op het Menu Du Chef en mis niets van de creaties die zo’n mooi geheel vormen.

Een avondvullende belevenis waarbij smaakvolle gerechten samen gaan met heerlijke wijnen, geserveerd in dit mooie decor. De bediening is stijlvol maar verre van stijf. Men luistert naar de gasten om in te spelen op persoonlijke wensen.

 

Verschillende ruimtes worden ingezet in de beleving van Engelenburg. Zo werden wij ontvangen in het salon, aten de hoofdgangen in de serre, het tussengerecht werd geserveerd in de keuken, in een bovenzaal degusteerden we een bierselectie samen met kaas en tot slot nuttigden we het dessert in de middeleeuwse kelder bij gedempt kaarslicht.

DP_40999 1.jpg
DP_40789 1.jpg
DP_40803 1.jpg
DP_40796 1.jpg
DP_40832 1.jpg
DP_40947 1.jpg
DP_40883 1.jpg

Jurgen Luppes was onze gids doorheen dit traject. Jurgen is Vinoloog & liquerist van de Nederlandse Wijnacademie en gastheer aan de Academie Gastronomique.

 

Hij heeft het beroemde whisky kabinet in de lounge ontwikkeld dat in 2000 The Scotch Single Malt Whisky Award gewonnen heeft voor de beste whiskycollectie van Nederland. En om helemaal allround te zijn voltooide hij in 2016 ook nog eens de opleiding biersommelier niveau 3 in Oostenrijk.

DP_40982 1.jpg
DP_40919 1.jpg

De hotelkamers liggen verspreid over hoofd- en bijgebouwen. Luxe tweepersoonskamers bevinden zich in het Kaapse Huis, Koetshuis en de Orangerie; comfortkamers in het Koetshuis en de Orangerie, veelal op de eerste etage.

 

Ook hier vallen weer enkele details op die het verschil maken. Zo is er op elke kamer een pluche beestje dat het “niet storen”-bord vervangt en staat er een schaal met fruit en zoetigheden klaar.

Kom je ’s avonds terug op de kamer dan brandt het licht en ligt het bed open.

 

Kasteel Engelenburg is een rustpunt. Het lijkt wel of tijd hier trager verstrijkt. Het golfterrein is een mee- genomen extra voor de liefhebbers maar er is in de regio wel meer te beleven. Zo is er het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Dienstbaarheid
staat hoog in het vaandel

Interessant voor wie dieren wil spotten of gewoon wil wandelen, maar evengoed geïnteresseerden in geschiedenis of kunst komen hier aan hun trekken.

 

In het Kröller-Müller museum kan je de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld bezoeken. Met meer dan 90 schilderijen en 180 tekeningen ! Alsof dit nog niet genoeg is zijn er verder nog werken van Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

 

Jachthuis Sint-Hubertus -dat eveneens in het park ligt- toont een heel specifieke architectuur en behoort tot de belangrijkste gebouwen van Nederland.

DP_40858 1.jpg
DP_40843 1.jpg
DP_40860 1.jpg

Kasteel Engelenburg is een totaalplaatje dat zijn kracht haalt uit de mooie gebouwen, een meer dan goed restaurant en hotel te midden van de natuur. Maar wat het echt typeert is de bezieling van de familie Agricola en hun ganse team ! 

www.engelenburg.com

bottom of page