
PORTO CRUZ VIERT
130STE VERJAARDAG IN STIJL
HET HUIS GRAN CRUZ WERD OPGERICHT IN 1887, EERST ONDER DE NAAM HUIS ASSUMPÇAO E FOS, EN HET HAD TOEN AL DE KENNIS IN HUIS OM PORT VAN EEN UITZONDERLIJKE KWALITEIT TE MAKEN. VANDAAG IS CRUZ NUMMER 1 IN DE WERELD VAN DE PORT, MET EEN VERKOOP VAN TIEN MILJOEN FLESSEN PER JAAR IN MEER DAN VIJFTIG LANDEN.
Porto
op bezoek in het mekka van het aperitief
Deze Portugese trots is in handen van La Martiniquaise, het bedrijf van de Franse familie Cayard.
Jean-Pierre Cayard erfde het van zijn vader en bouwde het verder uit tot de op één na grootste alcoholische drankenhandel in Frankrijk. Wij waren bij het selecte groepje gelukkigen die mochten meevieren!





WAT IS PORTO?
Port of porto is een versterkte wijn die geproduceerd wordt in Villa Nova de Gaia, recht tegenover Porto, aan de rivier Douro. Tijdens het rijpingsproces van de wijn, die gemaakt wordt van druiven uit de Dourovallei, wordt er brandy toegevoegd. Daardoor stopt het evolutieproces en krijgt de wijn een hoger alcoholgehalte (tussen 18 en 20 graden).
Voor porto worden enkel lokale druivensoorten gebruikt, omdat deze goed reageren op het klimaat en de leistenen ondergrond.
​
Het begin van de productie verloopt zoals bij wijn: suiker wordt omgezet in alcohol. Van zodra zo’n 6% alcohol bereikt wordt, wordt het verder vergisten gestopt door toevoeging van brandy van 77%. Daardoor blijven er natuurlijke suikers aanwezig en heeft het uiteindelijke product een alcoholgehalte van zo’n 20%.




EEN PORTO VOOR ELKE GELEGENHEID
De tawny, tuby en colheitas port worden gede-gusteerd bij het aperitief of bij vlees of kaas. Zij kunnen ook goed koud, op ijs worden geserveerd voor een ‘Porto Fresco’. De vintages en late bottled vintages port geven al hun smaken vrij na decantering, en gaan perfect samen met chocoladedesserts. De witte en rosé port worden best koud met ijs of in een cocktail gedronken. Een witte port, aangevuld met tonic en afgewerkt met een schijfje citroen, wordt een portonic, een heerlijke en verfrissende cocktail.

PORTO CRUZ COCKTAILS
Op de website www.porto-cruz.com kun je cocktail-recepten terugvinden. Je zou het misschien niet verwachten, maar porto leent zich hier perfect voor. De diversiteit aan smaken en mogelijkheden verrasten ons al van bij de eerste slok.




TOTAALBELEVING
De familie Cayard bouwt het merk verder uit door er een ware beleving van te maken. Zo is er het Espaço Porto Cruz (www.myportocruz.com) met op de bovenste verdieping een 360° terras. Hier geniet je van niet enkel van een lekkere port of wijn, maar ook van een adembenemend uitzicht. En er is een B&B en een gastenverblijf.

GALADINER 130 JAAR CRUZ
In het gezelschap van onder meer de president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, werd een verjaardagsdiner gepresenteerd met als afsluiter een 130 jaar oude porto. Helaas kunnen we u deze niet laten proeven. Maar de foto’s geven zeker de fantastische sfeer weer die we ons nog lang zullen herinneren.
