top of page
DP_41707 1.jpg
XCENTRIC logo 01 black.png

GEBORGEN IN HET MIDDEN VAN DE DOLOMIETEN LIGT VAL GARDENA. EEN PLAATS WAAR DE GROOTSHEID EN DIVERSITEIT VAN DE NATUUR ALOM TEGENWOORDIG IS. HET IMPOSANTE SAMENSPEL TUSSEN GIGANTISCHE ROTSPARTIJEN, WEIDSE VELDEN VOL KLEURRIJKE BLOEMEN EN BOSSEN LEVERT ADEMBENEMENDE UITZICHTEN OP. TERECHT BENOEMD TOT UNESCO WERELDERFGOED. 

Val Gardena inspanning en ontspanning

Met 600 kilometer wandelpaden en 21 mountainbikeroutes, gaande van 700 tot 2.450 hoogtemeters, is dit de droomplek voor een actief verblijf.

 

Elk seizoen biedt hier andere mogelijkheden. Mogelijkheden die zo divers zijn als het uitzicht van het landschap. Of het nu skiën in de winter is, mountainbiken of hiken de rest van het jaar, Val Gardena zal niet teleurstellen. Hier gaan inspanning en ontspanning hand in hand. Want wat je er het hele jaar door kunt is genieten van het ruime culinaire aanbod en cultuur.

In de keuken komt het beste van de Italiaanse en Duitse keuken samen. In de talrijke refugis -hutten die verspreid in de bergen liggen- kun je vooral deze lokale specialiteiten ontdekken. En wie een sterrenrestaurant zoekt kan terecht in onder meer het gourmet restaurant van Hotel Alpen Royal (Michelin*, Gault&Millau 17).

 

Hotels, restaurants, aanbieders van activiteiten, stuk voor stuk werken ze stipt en degelijk. Je voelt je hier dadelijk welkom. Italiaans en Duits spreekt iedereen maar ook zo goed als iedereen spreekt Engels.

Communicatie,  service en faciliteiten zijn hier top !

DP_41921 1.jpg
DP_41828 1.jpg
VAL GARDENA ADEMT KWALITEIT

In de vallei liggen drie typische dorpjes: Santa Cristina (St. Christina), Selva (Wolkenstein) en Ortisei (St. Ulrich). Deze bieden de ideale afwisseling met de sportieve activiteiten waar de bergen aanleiding toe geven. Je kan er shoppen, musea bezoeken, terrasjes doen of lekker eten. De typische bouwstijl met kleurrijke gevels accentueert het karakter van de regio nog extra. Al snel merk je hoe vriendelijk en gereserveerd men hier is in de omgang. Maar vergis je niet. Elke gelegenheid is goed om een feestje te bouwen. En hoe divers de mogelijkheden in Val Gardena ook zijn, het  vormt een consequent geheel waarin kwaliteit de norm is.

DP_41323 1.jpg
DP_41327 1.jpg
DP_41321 1.jpg
DP_41337 1.jpg
DP_41694 1.jpg
DP_41330 2.jpg
FESTIVALS EN HOUTSNIJWERK

Doorheen het jaar zijn er verschillende festivals zoals het Zuid-Tirol Jazz Festival en het Gherdëina Craft Beer Festival. In het najaar is er het Alpine festival op Col Raiser plaats rondom een van de mooiste alpenweiden in ValGardena. En het Dolomieten filmfestival vindt plaats eind september. In Val Gardena houden ze wel van een feestje!

 

Sinds de vijftiende eeuw begon zich de kunst van het houtsijden te ontwikkelen. Wat begon als iets lokaal en praktisch -ze maakten gereedschap, speelgoed en religieuze beelden- groeide uit tot een kunstvorm die nu ook ver buiten de landsgrenzen waardering krijgt. Kunstenaars uit deze streek hebben hun eigen stijl en methoden. Hun hout gaan ze zoeken in de bergen. Soms zien ze een boom of afgebroken tak en laten deze nog jaren in het bos. Tot ze vinden dat de tijd rijp is, dat het hout voldoende geëvolueerd is om er mee aan de slag te gaan. Nog voor ze eraan beginnen zien ze het beeld dat er moet uitkomen reeds in hun verbeelding. Om een kunstenaar aan het werk te zien kun je naar de traditionele markt in Santa Christina of naar een atelier.

DP_41517 1.jpg
DP_41524 3.jpg
DP_41508 1.jpg
DP_41506 3.jpg
DP_41512 1.jpg

www.unika.org  •  Atelier Ivo Piazza

DP_41632 1.jpg
DP_41440 1.jpg
DP_41653 3.jpg
E-BIKES EN WIJN

Mountainbiking kan ook met een begeleider in groep. Voor wie niet zo sportief is, is de elektrische bike trouwens een perfecte oplossing. Gids Andrea Planker is naast mountainbiker tevens sommelier en biedt tours aan waarbij hij het fietsen combineert met een bezoek aan wijnmakerijen.

pland5@hotmail.it

bottom of page